Każdy z nas uwielbia fast foody. Nie mamy się co oszukiwać- chociaż wielu z nas na pewno jest na diecie lub stara się ich unikać, bardzo je lubimy. Wśród fast foodów najczęściej kupowany jest kebab. W naszym kraju jest on popularny od stosunkowo niedawna ale podbił serce wielu łakomczuchów.

Dania z przyprawami gyros

przyprawa gyrosCo sprawia, że kebab jest tak lubiany przez osoby w każdym wieku? Przede wszystkim aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że jego smak na pewno jest niepowtarzalny. Do prawdziwego kebaba, czyli dania pochodzącego z Turcji stosowana jest tradycyjna przyprawa gyros. Właśnie z tym dodatkiem kebab smakuje oryginalnie i jest na pewno bardzo smaczny. Przyprawa gyros jest bardzo specyficzna i aromatyczna, uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Jest nieco orientalna, dlatego niekoniecznie dodaje się ją do wszystkich dań. Jednak w Polsce bardzo popularnym daniem stał się też gyros, czyli sałatka. Najczęściej przygotowuje się ją z poszatkowanej kapusty, warzyw, jak na przykład kukurydzy i ogórka i koniecznie dodaje się do niej kurczaka. Właśnie kurczak musi być obsmażony w przyprawie gyros aby sałatka przybrała odpowiedni smak. Często z tą przyprawą sporządza się tradycyjnego kurczaka lub kurczaka podsmażonego na patelni w kawałkach, którego podaje się z sosem. Można ją użyć do przygotowania szybkich dań, aby nadać im odpowiedni zapach i aromat. Przyprawa gros jest na tyle ,,bezpieczna”, że dodawana w nawet większej ilości nie zepsuje dania. Każdy z nas często musi przygotować szybko jakąś potrawę i nie chce zawieść współ-domowników. Domowy kebab będzie na pewno idealnym pomysłem. Nie jest to danie trudne do przygotowania. Można przyrządzić je nawet z mięsa drobiowego w przeciwieństwie do tradycyjnego dania tureckiego. Wystarczy dodać odpowiednie przyprawy, aby każdemu smakowało. Przepisy można znaleźć na stornach internetowych i popularnych portalach. Na pewno każdy sprawdzi się w roli kucharza przy tym prostym daniu. 

Nie każdy uwielbia bardzo przyprawione dania, dlatego z przyprawami nie powinniśmy przesadzać, szczególnie, jeśli na kolację zaprosimy gości. Jednak odpowiednia ich ilość, szczególnie tych prawdziwych, bez zbędnych konserwantów i barwników sprawi, że danie będzie na pewno smakowało każdemu.

Kategorie: Gastronomia