Maszyny

Idealne warunki do przechowywania wina

Wraz z otwarciem Polaków na świat zawitały nowe mody kulinarne. Jedną z nich jest wzrastające spożycie dobrego wina. Polacy zakochali się w śródziemnomorskich klimatach kulinarnych, w których jako wiodący prym trunek jest wino. Możliwość powrotu we wspomnienia z wakacji daje własna piwniczka na wina.

Wino im starsze tym lepsze

piwniczka na winaTa maksyma stała się inspiracją do budowania specjalnych pomieszczeń gdzie wino może dojrzeć i nabrać walorów smakowych oraz mocy. Piwniczka na wina jest właśnie tym miejscem gdzie wino dojrzewa w optymalnych warunkach. Wzorując się na starych poniemieckich piwnicach na wino z okolic Zielonej Góry można określić pożądane parametry budowlane. Najlepiej jeśli na terenie posesji mamy skarpę lub pagórek wtedy najłatwiej jest wybudować w takim wypiętrzeniu piwniczkę. Można też budować na terenie płaskim. Piwniczka na wina musi być wkopana poniżej poziomu gruntu na głębokość ok 2 metrów jeśli jest budowana na terenie płaskim. Mury muszą dobrze izolować wnętrze więc najlepiej jest wykorzystać pełną cegłę lub beton komórkowy. Podłogę o grubości ok 25 cm wylewamy na podsypkę z piasku i zbroimy. Sklepienie powinno mieć grubość ok 15 cm. Na górze umiejscawiamy otwór wentylacyjny. Tak wybudowana komora powinna zostać przykryta warstwą ziemi o grubości nawet 4 metrów. Powstały kopiec należy pokryć darnią i krzewinkami w celu zapobiegnięcia osuwaniu gruntu. Wyposażenie piwniczki na wino przewiduje trzy podstawowe rzeczy. Regały na wino muszą zapewnić układanie butelek w pozycji horyzontalnej. Termometr powinien wskazywać temperaturę między 8-14 st.C, a higrometr wskazywać wilgotność powietrza 60-70%. 

Budowa piwniczki na wina powinna być tak zaplanowana aby zapewnić wskazane parametry wilgotnościowo-cieplne. Należy również zadbać aby światło dzienne nie dostawało się długotrwale do butelek. Odpowiednie składowanie wina pozwoli cieszyć się jego smakiem po wielu latach. Piwniczka na wina jest niewątpliwą atrakcją każdego domostwa.