Dom

Jak wybrać patelnię?

Wybór i kupno zestawu naczyń kuchennych nie jest łatwe. Liczba marek naczyń kuchennych wydaje się rosnąć z dnia na dzień, a asortyment garnków i patelni jest ogromny dzięki różnym materiałom, z których są wykonane, od stali nierdzewnej, żeliwa po aluminium i miedź. Aby podjąć odpowiednią decyzję należy dokładnie wiedzieć czego się chce. Oznacza to również, że trzeba wiedzieć wystarczająco dużo o naczyniach, aby móc podjąć świadomą decyzję.

Jaka patelnia jest najlepsza?

patelnie - sklep internetowyNie ma oczywistej odpowiedzi na to pytanie. Jednak są pewne czynniki, które należy wziąć pod uwagę. Oto najważniejsze z nich. Przewodność cieplna. Niektóre metale są lepszymi przewodnikami ciepła niż inne. Na przykład miedź jest szczególnie dobrym przewodnikiem ciepła, podczas gdy stal nierdzewna nie. Oznacza to, że jeśli chodzi o patelnie – sklep internetowy i inne naczynia kuchenne, im lepsza przewodność cieplna, tym lepiej i bardziej równomiernie gotuje się jedzenie. Oznacza to również, że po włączeniu lub wyłączeniu ogrzewania miedziane naczynia reagują znacznie szybciej na zmiany temperatury niż naczynia ze stali nierdzewnej. Cena. Kwota, jaką płaci się za przybory kuchenne, będzie najprawdopodobniej czynnikiem decydującym o tym, co się kupi. Podstawową zasadą w przypadku naczyń kuchennych jest kupowanie najlepszych, na jakie pozwala budżet. Trwałość. Niektóre rodzaje naczyń zachowują swój wygląd i dłużej niż inne. Stal nierdzewna jest uważana za jedną z najlepszych pod tym względem. Niektóre metale reagują z niektórymi pokarmami. Na przykład aluminium ma tendencję do reagowania z pomidorami i innymi kwasowymi produktami. Oznacza to, że żywność może w rzeczywistości wchłonąć część metalu, więc trzeba uważać na swoje wybory i upewnić się, że jest się świadomym reaktywności każdego produktu. Konserwacja. Naczynia z miedzi i żeliwa na ogół wymagają sporo pracy, aby wyglądały nieskazitelnie, podczas gdy stal nierdzewna jest zwykle nieco łatwiejsza w pielęgnacji.

Podjęcie ostatecznej decyzji, czy chce się mieć stal nierdzewną, żeliwo, miedź lub aluminium, jest naprawdę osobistą decyzją opartą na tym, ile czasu poświęca się na gotowanie, wiedzę w kuchni i budżet. Nie należy spieszyć się z decyzją. Trzeba kupić najlepszy produkt, na jaki pozwala budżet, i postępować zgodnie z instrukcjami producentów, aby przez lata móc cieszyć się z patelni oraz czerpać przyjemność z gotowania.