Każdy, kto nie ma uczulenia na orzechy, powinien je włączyć do codziennej diety. Niekoniecznie muszą być w formie naturalnej, ale można je spożywać także pod postacią masła do smarowania. Orzechy są bogate w witaminy, białko i cenne oleje Omega 3 i Omega 6, dlatego są tak istotne w naszej diecie. Wystarczy ich spożywać ko kilkanaście dziennie, aby skutecznie urozmaicić i wzbogacić jadłospis.

Gdzie kupić masło orzechowe?

masła orzechowe naturalneNie każdy wie, ale masło orzechowe jest jednym z typowych produktów pochodzących z Ameryki Północnej, ponieważ to tam mieszkańcy Stanów Zjednoczonych zajadają się nim od wielu, wielu lat. U nas w kraju nie jest ono aż tak popularne, ale sukcesywnie trafia do coraz większej ilości domów. Pomimo, że jest kaloryczne, bo w stu gramach znajduje się około sześćset – siedemset kalorii, to jest pożądane w diecie. Najlepsze są masła orzechowe naturalne, które poza orzechami nie zawierają żadnych dodatków. Jeżeli decydujemy się na ich zakup, to należy zwracać uwagę na skład, a nie na cenę czy producenta, ponieważ dość często w jego składzie widnieje cukier, sól lub nawet olej. Masło orzechowe jest pyszne samo w sobie i nie potrzeba mu dodatków. Można je także samodzielnie wykonać w domu, gdyż nie wymaga to żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy nabyć odpowiednią ilość orzechów i wrzucić je do blendera. Konieczne jest długie miksowanie, aby powstała gęsta masa do smarowania. Jeżeli orzechy są dobrej jakości, to masło na pewno się uda. Ważne żeby były suche, ponieważ wtedy masło będzie miało odpowiednią konsystencję. Masło orzechowe można podawać także dzieciom już od drugiego roku życia, pod warunkiem, że nie mają na nie alergii. Najpopularniejsze są masła z orzechów laskowych, włoskich, nerkowca czy arachidowych. Najtaniej masła z orzechów kupimy w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.

Smak masła jest bardzo charakterystyczny i większości osobom on odpowiada. Na pewno dzieci będą nim zachwycone, a przy okazji rodzice, bo jest to bardzo zdrowy produkt. W sklepach można dostać masło w słoikach o pojemności dwustu – dwustu pięćdziesięciu gramów. W zależności od rodzaju użytych orzechów, może kosztować od dwudziestu do nawet czterdziestu złotych. Robiąc je samodzielnie w domu, możemy zaoszczędzić nawet siedemdziesiąt procent ceny.

Kategorie: Usługi