Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Znana jest przede wszystkim z jedzenia takiego jak pizza, spaghetti czy tiramisu. Miłośnicy gotowania w stylu śródziemnomorskim z pewnością znają przepisy na różne potrawy z wykorzystaniem produktów typowo włoskich.

Sos pomidorowy typu pesto

pesto z suszonych pomidorówWłoskie przysmaki to nie tylko pizza czy tradycyjny deser – tiramisu. Włochy słyną także z przepysznych serów, win, suszonych pomidorów czy słynnych sosów do makaronów. Jednym z najbardziej znanych sosów jest pesto – najczęściej zielone, klasyczne, powstałe na bazie bazylii i orzechów piniowych. Jednak, znane jest także czerwone pesto z suszonych pomidorów, tak zwane sycylijskie. Oprócz bazylii i orzechów, tutaj najczęściej migdałów, dodaje się do niego także pomidory. Nie zawsze są to tylko pomidory suszone, czasami pesto powstaje również z warzyw świeżych. Do dobrego sosu dodaje się także oliwę z oliwek oraz ser, najlepiej twardy, taki jak parmezan. Niektórzy kucharze modyfikują tradycyjny przepisz na pesto, dodając zamiast orzechów pestki słonecznika lub dyni. Wszystkie składniki najlepiej jest utrzeć w moździerzu, tak jak robią to włosi. W każdym razie, po przygotowaniu takiego sosu, należy go z czymś podać. We Włoszech tradycyjnie zjada się go z makaronem lub świeżym pieczywem. Jest także świetnym dodatkiem do grzanek, serów czy sałatek. Pesto, ze względu na obecność dużej ilość bazylii i pomidorów, zawiera bardzo dużo składników odżywczych oraz witaminy C. Można przechowywać je nawet przez okres tygodnia.

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z dań makaronowych, które swój smak zawdzięczają wspaniałym sosom. Jednym z nich jest pesto czerwone, z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest bardzo wyraziste w smaku i pasuje do wielu produktów spożywczych, na przykład pieczywa.

Kategorie: Gastronomia